Το λιοντάρι, ο βασιλιάς της ζούγκλας!

Like us on Facebook!

If you like it, please share!

Το λιοντάρι ανήκει στο γένος Panthera της οικογένειας των Αιλουροειδών και είναι θηλαστικό, σαρκοφάγο ζώο.

  • Γενικά, ζυγίζουν περίπου 120-190 κιλά.
  • Λιοντάρια σε φυσικό περιβάλλον υπάρχουν πλέον στην Υποσαχάρια Αφρική και στην Ασία που έχει μείνει ένας πληθυσμός στη βορειοδυτική Ινδία που κινδυνεύει άμεσα από αφανισμό.
  • Οπτικά το αρσενικό λιοντάρι είναι πολύ χαρακτηριστικό και αναγνωρίζεται εύκολα από τη χαίτη του. Ο πληθυσμός των λιονταριών έχει υποστεί σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια.
  • Παρ όλο το βρυχηθμό και την αγριότητα, τα λιοντάρια είναι οικογενειακά ζώα και πραγματικά κοινωνικά στις δικές τους κοινότητες. Ζουν συνήθως σε ομάδες με 15 ή περισσότερα ζώα. Κάθε ομάδα γενικά δεν έχει περισσότερα από δύο ενήλικα αρσενικά. Ενώ τα θηλυκά ζουν συνήθως με την οικογένεια όλη τους τη ζωή, τα αρσενικά συχνά μένουν μόνο για δύο έως τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια, αυτοί ξεφεύγουν από μόνοι τους ή εκδιώκονται από άλλα αρσενικά που αναλαμβάνουν την οικογένεια.
  • Ο δυνατός βρυχηθμός ενός αρσενικού, που συνήθως ακούγεται μετά το ηλιοβασίλεμα, μπορεί να ακουστεί μέχρι και σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων. Ο βρυχηθμός προειδοποιεί τους εισβολείς και βοηθάει να προσανατολιστούν αδέσποτα μέλη της οικογένειας.
  • Οι περισσότερες λέαινες ζευγαρώνουν πριν γίνουν τεσσάρων ετών. Τα λιοντάρια δεν ζευγαρώνουν κάποια συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου. Όπως και τα υπόλοιπα αιλουροειδή, το πέος του λιονταριού έχει ακίδες που έχουν φορά προς τα πίσω. Όταν εξέρχεται το πέος, οι ακίδες ξύνουν έντονα τον κόλπο του θηλυκού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ωορρηξία. Η λέαινα μπορεί να ζευγαρώσει με πάνω από ένα αρσενικό όταν είναι στις μέρες της. Η μέση περίοδος κύησης διαρκεί περίπου 110 μέρες (σχεδόν τέσσερις μήνες), ενώ το θηλυκό γεννάει ένα με τέσσερα μικρά σε μία απόμερη φωλιά, συνήθως μακριά από την υπόλοιπη αγέλη. Συνήθως η μητέρα μαζί με τα μικρά της δεν επανεντάσσεται στην αγέλη μέχρι να γίνουν έξι με οκτώ εβδομάδων.
  • Ως γνωστόν τα λιοντάρια είναι σαρκοφάγα ζώα. Το κυνήγι γίνεται γενικά στο σκοτάδι από τα θηλυκά. Συχνά κυνηγούν σε ομάδες δύο ή τριών, χρησιμοποιώντας ομαδική εργασία για να κυνηγήσουν, να περικυκλώσουν και να σκοτώσουν τη λεία τους.
  • Ζουν περίπου 10-14 χρόνια στο φυσικό τους περιβάλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: